De Provocatieve Stijl van coachen combineert o.a. warmte, verrassing, humor en uitdaging om mensen los te trekken uit hun serieuze problemen, patronen en gedachtes. Een Provocatief Gesprek is ontspannen en luchtig, maar ook heel serieus en doelgericht.  

Provocatief Coachen heel kort en simpel uitleggen is niet makkelijk maar ik ga het proberen.

1e Poging: Provocatieve Metafoor

Uitleggen wat de Provocatieve Stijl is, is net zo makkelijk als uitleggen wat de buitenspelregel bij voetbal is. Daarom leg ik het tijdens workshops graag uit met behulp van de metafoor van de ballen.

De normale, witte voetbal staat hier voor een niet-Provocatief Gesprek. Om een goede sfeer te krijgen gooien we de bal naar elkaar over. (We kletsen wat.) Hartstikke goed. Leuk om samen te doen.

Maar dan komt de gespreks-, therapie-, of coachingsmethode om de hoek kijken. Dat symboliseer ik door de stuit. Ik gooi de bal over, maar nu met een stuit erin. We zijn actief bezig, het gesprek  verloopt goed, je gaat tevreden en geestelijk een stuk fitter naar huis.

…… maar dan het Provocatieve Gesprek met de oranje reflexbal. Deze bal is niet rond, met als gevolg dat hij alle kanten op kan springen als hij de grond raakt. (Keepers trainen zo hun reactievermogen.)

Tijdens het Provocatieve Gesprek maken we contact door de bal over te gooien. Dat is net zo leuk als bij een ‘normaal’ gesprek, alleen is het net even anders. “Wat een rare bal! Wat een grappig ding! Dit is anders dan anders.”

En dan komt de Provocatieve Stijl erbij. Ik gooi de bal met een stuit naar je toe.

Jij snapt wat er gaat komen en neemt automatisch een actievere houding aan. Alle zintuigen staan op scherp. Jij zal wel eens even laten zien dat je die rare bal kan vangen na de stuit. Ik laat de bal stuiteren en je vliegt achter de bal aan. Dat gaat zeker niet altijd goed. Soms moet je achter de bal aan, soms moet je voor de bal wegduiken. De verrassing van de stuit en het graaien van twee armen maakt dat er veel gelachen wordt. Het gesprek stuitert net als de bal alle kanten op. En nog steeds zet de je alles in om die bal te pakken. Er wordt nog meer gelachen en nog harder gewerkt.
De bal, maar ook je gedachten vliegen alle kanten op en je leert jezelf op een andere manier kennen.

Moe, door elkaar geschud, hopelijk een beetje in de war, maar ook voldaan, sluiten we het gesprek af. De volgende dag heb je misschien spierpijn, want een Provocatief Gesprek heeft een doorlopend effect en werkt meestal nog een tijdje door.

Op deze manier gaan we samen op een heel andere manier naar je probleem kijken, van alle kanten en vanuit vreemde hoeken.
Jij gaat ook op een hele andere manier naar je probleem kijken.
Samengevat kunnen we zeggen dat we een ontspannen gesprek gaan voeren over jouw problemen, patronen of gedachtes.

Mijn taak is het om er voor te zorgen dat het een verrassend gesprek wordt waarin we allebei op een nieuwe manier naar jouw probleem gaan kijken.
Jouw taak is het om je mee te laten voeren naar die andere gedachten.

2e Poging: Provocatieve Visual

Op de achterkant van mijn visitekaartje heb ik de Provocatieve Stijl met een ‘visual’ uitgelegd.

Je hebt last van een probleem, een patroon of van bepaalde gedachtes.

Je ziet links op het plaatje dat je hersens een chaos zijn. (Het ziet eruit als een wasmachine die nog moet worden leeggehaald.)

Door een verrassend Provocatief Gesprek met warmte, humor en uitdaging, worden je hersens als het ware omgeploegd. Het aanharken doe je zelf in de dagen na het gesprek wanneer het gesprek verder zal indalen.

En kijk eens hoe mooi je hersens er dan weer bijliggen. Klaar om opnieuw te zaaien én te oogsten.

3e en laatste poging: Provocatieve Coaching vs. ‘Normale’ Coaching

Bij ‘normale’ coaching is het meestal zo dat er wordt gewerkt met ‘Vraag en Antwoord’.

– Jij vertelt.
– Ik stel een vraag.
– Jij geeft antwoord.
– Ik stel een vervolgvraag.
– Jij geeft een vervolgantwoord.
– Enz…

Helemaal goed natuurlijk.
Voor heel veel mensen en in heel veel situaties werkt dat prima.

Bij een Provocatief gesprek is geen sprake van ‘Vraag en Antwoord’, maar van ‘Beweren en Verweren’.
Ik luister naar wat je vertelt en ga vervolgens daar iets over zeggen.

– Jij vertelt wat jouw probleem is of waar je mee zit.
– Ik ga mijn mening geven (beweren) en geef je meteen, met warmte en een vleugje humor, ongevraagd advies.
– Jij zal op mijn opmerkingen reageren. De ene keer zal je het met me eens zijn. Een andere keer zal je gaan protesteren (verweren). Allebei goed.
– Ik reageer weer op jou.

Mijn reacties lokken bij jou reacties uit die je over jezelf doen verbazen.